Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst
Terug naar Blog

Floating Chinese – Sea Palace Restaurant

a large clock tower towering over the city of london

 

In 1984 opende dit drijvende Chinese restaurant in Amsterdam haar deuren. Het is een kopie van het Chinese drijvende restaurant in Hong Kong. Bij de opening van het restaurant in Hong Kong werden 750 gasten uitgenodigd als publiciteitsstunt om de indrukwekkende capaciteit aan te tonen. Op de opening in 1984 in Amsterdam het restaurant werden ook 750 gasten uitgenodigd. Maar…. de boot begon te zinken. 

Waarom? In Hong Kong drijft het restaurant op zout water. 

In Amsterdam drijft het restaurant op zoet water. De opwaartse druk van zout water is groter dan van zoet water. Bovendien is de ranke Aziaat gemiddeld lichter dan de forse en lange Nederlander.

Men verzocht 150 gasten de boot te verlaten. Deze 150 gasten stonden beteuterd op de kade. Ze hadden immers gerekend op een maaltijd. Maar de chefs in het Restaurant hadden ook een probleem. Zij hadden op meer gasten gerekend dan uiteindelijk in het restaurant zaten. Dat leverde een behoorlijk overschot op.

Er was toen één briljante Chinese man die kwam op een lumineus idee. Hij zei: “waarom stoppen wij niet 150 maaltijden in een bakje en geven dat aan de gasten op de kade mee naar huis. Dan kunnen zij thuis toch nog genieten van ons Chinese eten”! Zo geschiedde. Het was een daverend succes.

En zo is de afhaal Chinees ontstaan. 

  • Geplaatst in: